Een bezoek aan Thorn
19 juni 2026 - Thorn, Nederland
Het witte stadje Thorn ligt op zo,n 3 km. afstand van onze camping. We zijn met de fiets erheen gegaan en hebben eerst een bezoek gebracht aan de Sint Martinus kerk in ons dorp. De Sint Martinuskerk heeft prachtige decoraties. In de jaren 90 zijn deze hersteld door heel veel medewerkers, die met schoolgum de aanslag van rook en kaarsenwalm hebben verwijderd.
Thorn Is een kleine stad, ontstaan door een vrouwenklooster en later vormgegeven door rijke adellijke dames die hier in de 16e en 17e eeuw woonden en ook de dienst uitmaakten. Thorn kent een rijke geschiedenis en heeft twee harmonieverenigingen die elkaar beconcurreren en beiden spelen op internationaal hoog niveau. De ene wordt aangeduid met de naam “bokken” en de andere met de naam “geiten”. Dit is ons uitgelegd door een medewerkster van het stadsmuseum, die uitvoerig inging op de geschiedenis van haar stad, zeer interessant.
Ze vertelde, dat van oudsher het katholieke geloof een grote rol speelde bij de bewoners van Thorn, zoals overal in Zuid Limburg en Noord-Brabant. Tegenwoordig speelt het eigenlijk nauwelijks een rol meer. Deze religieuze en culturele componenten vormen steeds minder een onderdeel van de Thornse gemeenschap. Geloven is uit. Dit verandert de cultuur. Bovendien leren kinderen steeds minder het Limburgse dialect en Thorn verandert ook door veel import van bewoners uit “Holland”, zoals zij het noemde. Zij hebben geld om de nu kostbare huizen te kopen en te restaureren. Inwoners uit Thorn verhuizen naar omliggende dorpen. Slechts eenderde van de bezetting van de beide muziekverenigingen is een oorspronkelijke inwoner van Thorn.
We hebben, naast het museum, ook de Abdijkerk bezocht, waar in de crypte een natuurlijk gemummificeerd lijk van een 16e eeuwse kanunnik te zien was. De kerk was een museum geworden. Zo’n “oud lijk” is dan wel typerend voor maatschappelijke status van de hoofdkerk van Thorn en zijn weggestorven parochianen.
Thorn is een bijzonder mooi plaatsje, met allemaal witte huizen, die keurig opgeknapt of gerestaureerd zijn. Alles is een eenheid, het is niet groot, maar het ziet er prachtig uit. Een aanrader om eens te bezoeken.
Thorn kent twee ijssalons en een bekende Pannekoekenbakker. We zijn in de beide ijssalon geweest en inderdaad je kunt daar heerlijke ijs bestellen, wat we dan ook gedaan hebben.
We hebben nog even boodschappen gedaan bij de Aldi en zijn huiswaarts gegaan.
Bij de tent, in de schaduw van de heg, hebben we onze Falaffel aaltijdsalade gegeten. De laatste dag in België.

Groet
Bevalt goed de trailer?