Zaterdag, 5 september 2026; een dagje winkelen in Winterswijk
5 september 2026 - Winterswijk, Nederland
We hebben allebei slecht geslapen, toch weer even wennen?
De in onze oven afgebakken broodjes hebben we ons heerlijk laten smaken. Na de koffie zijn we op de fiets naar Winterswijk gereden. Een heel mooie route.
Winterswijk is een mooie en heel leuke stad, met een ander winkelaanbod dan de steden die we doorgaans gewend zijn. Het was druk, het weer was zonnig en veel winkelend publiek, veel Duitsers en weekmarkt op het plein bij de kerk. En ja, wat is het dan sfeervol als dit alles ook nog eens opgeleukt wordt met draaiorgelmuziek. Ik vind dat een mooie Nederlandse traditie, dus ik doe graag een paar duiten in het centenbakje. Net toen ik naar het draaiorgel wilde toelopen, liep de orgelman met zijn orgel juist van mij af. Hij mag immers op grond van zijn vergunning niet te lang op een plek geluidoverlast plegen. Ik versnelde mijn pas en deed mijn bijdrage en zag tot mijn genoegen dat er op het front van het orgel een afbeelding van de Westerkerk aan de Pinsengracht stond afgebeeld. Dit deed mij deugd, maar wat heeft de inwoner van Winterswijk daarmee?
Voor de vrouw was het winkelaanbod een eldorado, zoveel verschillende onbekende en leuke winkeltjes, vooral kledingwinkeltjes. Ja, dan geef je je als man maar gewonnen en pas je je aan. In de ANWB-winkel hebben we nog twee nieuwe campingstoelen gekocht en waterschoenen voor mijn kanotochtjes en een nieuwe wandelbroek. Op de terugweg hebben we bij Plus onze boodschappen gedaan, o.a. afbakpizza voor ons diner en zijn we weer naar huis gefietst langs een andere route. Een bezoek aan het Art Decotheater Astoria ging helaas niet door, dat bleek toch gesloten.
Theater Astoria is in 1925 ontworpen, onder architectuur van de bekende architect Van der Schaaf en vervaardigd in de Art Deco bouwstijl. Jarenlang diende het gebouw als theater-, toon-, concertzaal en bioscoop en stonden vele bekende Nederlandse artiesten uit die tijd op het podium. Daarna volgde een periode van verval en stond het gebouw meermaals op de nominatie gesloopt te worden. Gedurende de laatste jaren werd het gebouw gebruikt voor diverse doeleinden: als bandencentrum, jongerencentrum en voor telemail activiteiten. Na jaren gediend te hebben als opslag, werd het gebouw verwaarloosd. Er volgde een periode van verval en het gebouw stond meermaals op de nominatie gesloopt te worden. Eind vorige eeuw komt de sloop heel dichtbij, als een prestigieus plan opduikt voor de bouw van een supermarkt met daarboven 22 appartementen. Gelukkig wordt de uitvoering van het plan ternauwernood verijdeld. Theater Astoria is in oude luister hersteld; in 1996 is het theater, door particulier initiatief, zowel van de buiten- als de binnenkant volledig gerestaureerd.
Jannie:8 september 2026Wat een mooie dag